Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Να Σπάσουμε Τη Μνημονιακή Απαγόρευση Των Διορισμών

Δεν πάει άλλο! Χιλιάδες “προσωρινά” εργαζόμενοι- “συμβασιούχοι”, “αναπληρωτές”, “επικουρικοί” και πολλές άλλες “κατηγορίες”- βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Σχολεία, στους Δήμους, στα Νοσοκομεία.

Την περασμένη Παρασκευή πολιόρκησαν το υπουργείο Παιδείας δάσκαλοι και καθηγητές διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση. Στην αδιαφορία του Γαβρόγλου απάντησαν με κατάληψη, υπογραμμίζοντας την έκταση του προβλήματος. Υπάρχουν περιοχές όπου πάνω από τους μισούς καθηγητές είναι “αναπληρωτές” και η δουλειά και η ζωή τους παίζεται κορώνα-γράμματα κάθε σχολική χρονιά.


Τη Δευτέρα βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών εργαζόμενοι των Δήμων που κινδυνεύουν με απόλυση στο τέλος του μήνα όταν λήγει η παράταση που κέρδισαν με τη μεγάλη απεργία του περασμένου καλοκαιριού. Μετά από τόσο καιρό στη δουλειά πρέπει, λέει το υπουργείο, να περάσουν από ΑΣΕΠ για να κριθούν αν έχουν τα προσόντα.

Κινητοποιήσεις
Στα Νοσοκομεία, οι λεγόμενοι “επικουρικοί” γιατροί κατάφεραν μετά από κινητοποιήσεις να εγκριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας η πληρωμή τους που έμπαινε σε αμφισβήτηση (!), αλλά τώρα απειλούνται με απόλυση. Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών ετοιμάζει συλλαλητήριο την επόμενη Τετάρτη και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων οργανώνει τη συμμετοχή όλων εργαζόμενων στην Υγεία και προωθεί το συντονισμό όλων αυτών των αγώνων που διεκδικούν μαζικές προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

Είναι τρελό να “ανακυκλώνονται” γιατροί, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τόσες άλλες υπηρεσίες. Είναι άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί, έχουν αποκτήσει εμπειρία για να κάνουν τη δουλειά τους και η απόλυσή τους είναι πλήγμα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τις κοινωνικές υπηρεσίες τις οποίες κρατάνε όρθιες με κόπο, καθώς η απαγόρευση διορισμών έχει αφήσει απέραντα κενά.

Αυτή η παρανοϊκή κατάσταση είναι αποτέλεσμα μνημονιακών δεσμεύσεων. Όλες οι κυβερνήσεις, τώρα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν συμφωνήσει με την Τρόικα ότι για κάθε πέντε εργαζόμενους που φεύγουν με σύνταξη μόνο ένας διορίζεται σε μόνιμη θέση. Επιπλέον έχουν συμφωνήσει πλαφόν στην απασχόληση συμβασιούχων. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να περηφανεύονται ότι με αυτόν τον τρόπο “ανακυκλώνεται” η ανεργία γιατί μερικοί άνεργοι απασχολούνται για λίγους μήνες και μετά ξαναγυρνάνε στην ανεργία.

Μετά από τόσα χρόνια επιβολής των μνημόνιων, οι ελλείψεις προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς είναι απελπιστικές. Τώρα που ο Τσίπρας και οι υπουργοί του ισχυρίζονται ότι φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων και γι' αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να στηρίξουμε και να κλιμακώσουμε αυτούς τους αγώνες. Πραγματική έξοδος από τα μνημόνια είναι οι μαζικοί διορισμοί και οι μονιμοποιήσεις, όχι η πιστή εφαρμογή των απαγορεύσεων για “να δείξουμε αξιοπιστία στις αγορές”. Οι ηγεσίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ολόκληρη η ΑΔΕΔΥ, έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν στον κόσμο της βάσης τους που δίνει αυτή τη μάχη.
Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου