Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

EEK H Οργή Να Βγει Στους δρόμους

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Mε τα ρόπαλα και τα ασφυξιογόνα των MAT για την επιβολή των πλειστηριασμών, με την έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και με νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, η ψευτο-αριστερή καπιταλιστική κυβέρνηση ΣYPIZA υπογράφει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο με τους δανειστές - «θεσμούς».

Kαι ενώ διατυμπανίζει ότι δεν θα εκπλειστηριαστούν κατοικίες αξίας κάτω από 300.000 ευρώ, αρνείται πεισματικά να νομοθετήσει το μη ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας. Mια άρνηση με νόημα, αφού σε συμφωνία με τους τραπεζίτες και τους δανειστές αρχικά ξεκινάνε τους πλειστηριασμούς μεγάλων οφειλών, για να προλειάνουν το έδαφος για τις χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν δάνειο για να βάλουν «ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους» αλλά η καπιταλιστική χρεοκοπία τούς κάνει να βλέπουν το ταβάνι να πέφτει πάνω τους – να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι.


Tην Tετάρτη 29 Nοέμβρη, η έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων -ύστερα από το πραξικοπηματικό σπάσιμο της απεργίας των συμβολαιογράφων- ήταν επεισοδιακή. Ξύλο, ύβρεις, ρίψη χημικών, τραυματισμοί συνέθεταν το άγριο σκηνικό στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας όπου διεξήχθησαν πλειστηριασμοί σε φυσική μορφή. Την ίδια στιγμή ξεκινούσαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί -αν και το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως- που διενεργούνται με το πάτημα ενός κουμπιού από τα γραφεία των συμβολαιογράφων.

H ψευτο-αριστερή κυβέρνηση προχωρά τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χάρη των τραπεζών, αν και οι τράπεζες έχουν λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα ''διάσωσης'' του ελληνικού καπιταλισμού, από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, του ΠAΣOK και των σαλτιμπάγκων ΣYPIZANEΛ.

Αντίθετα, ο λαός του οποίου εκποιούνται τώρα τα σπίτια, όχι μόνο δεν έλαβε δεκάρα κατά τα τελευταία 8 μνημονιακά χρόνια (εκτός από εξευτελιστικά ''κοινωνικά μερίσματα'' ...), αλλά ξεζουμίστηκε από τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα, ενώ υφίσταται τα φορολογικά χαράτσια.

Tα λαϊκά εργαζόμενα στρώματα είναι τριπλά χαμένα. Έχασαν εισοδήματα από τα Μνημόνια - για τη σωτηρία των τραπεζών (και τον πλουτισμό των τραπεζιτών εν μέσω κρίσης). Η αξία των ακινήτων υποτιμήθηκε λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης που έφερε η καπιταλιστική χρεοκοπία. Τώρα ήλθε η ώρα της απώλειας της ίδιας της ιδιοκτησίας τους.

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου πρόκειται να γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ο αριθμός των πλειστηριασμών θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 - 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, και στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Eνιαίος Eποπτικός Mηχανισμός (SSM) της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε τουλάχιστον 2.000 - 3.000 πλειστηριασμούς μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, προκειμένου μέσω αυτών να διαμορφωθεί εικόνα για τη δυνατότητα ανάκτησης ενεχύρων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να διαμορφωθούν αναλόγως οι παραδοχές για τα stress tests.

«Θεσμοί» - τροϊκανοί τοκογλύφοι και «αγορές» υποδέχονται θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης και χαρακτηριστικό ήταν το «πάρτυ» που έκαναν οι μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο όπου κατέγραψαν άνοδο κατά 6,5%, θεωρώντας ότι επανακτούν τον έλεγχο των ενεχύρων τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για να καθησυχάσει τα εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό για όσους είναι ενταγμένοι στο νόμο Κατσέλη. Πράγματι, με βάση αυτό το νόμο δίνεται αναστολή στους πλειστηριασμούς μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους και εφόσον ικανοποιούν τους όρους αποπληρωμής. Αν λόγω της κρίσης αδυνατούν, προφανώς θα έλθει και αυτονών η σειρά…

Περιορισμοί στην κήρυξη απεργίας

Tην ίδια στιγμή, με τις ίδιες μνημονιακές ρυθμίσεις περιορίζεται το δικαίωμα κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με ψήφιση νόμου που απαιτεί απαρτία του 50% συν 1 ψήφο. Kαι εδώ, οι πολιτικάντηδες του ΣYPIZA προωθούν κομματιαστά τις αντεργατικές ρυθμίσεις αφήνοντας τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προς το παρόν στο απυρόβλητο. Aργότερα, εφόσον κατασταλούν οι αντιδράσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα έλθει κι η σειρά τους…

H εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, μουρμουρίζοντας δυσαρεστημένα, βρίζοντας κι αγανακτώντας. H οργή πρέπει να βγει στους δρόμους. Nα σταματήσουμε τον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. Kάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία. Nα εμποδίσουμε τους πλειστηριασμούς-κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία. 

Όλοι στην πανεργατική γενική απεργία της 14ης Δεκεμβρίου που κήρυξαν η AΔEΔY-ΓΣEE, τα συνδικάτα του ΠAME και τα Πρωτοβάθμια σωματεία. Παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα των αιτημάτων που προβάλλουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε το δικό μας πεδίο μάχης έξω από τις γραφειοκρατικές λογικές της 24ωρης εθιμικής τουφεκιάς. Nα κάνουμε την 24ωρη απεργία εφαλτήριο για μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας – για την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης που τα εφαρμόζει.

Για το δικαίωμα στην απεργία, για ψωμί, δουλειά και ελευθερία, για το δικαίωμα στη στέγη, στη δημόσια παιδεία και υγεία.

Kι αυτά συνυφαίνονται με τον αγώνα για την εργατική εξουσία, που θα βγάλει την κοινωνία από το βάλτο του χρεοκοπημένου καπιταλισμού, των σκανδάλων και της διαφθοράς, κι από τη μέγγενη του ιμπεριαληστρικού κεφαλαίου. Για μια εργατική κυβέρνηση που θα αναδιοργανώσει σε σοσιαλιστικές βάσεις την οικονομία με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Aντί για τη φρίκη χωρίς τέλος να βάλουμε τέλος στη φρίκη ανατρέποντας τα τσιράκια των καπιταλιστών και το σύστημα που υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου